Čabárna 2018

Čabárna 2018
03. 10. 2018

 

Deváťáci v NSEV Kladno Čabárna

Ve středu 3. října 2018 se zájemci z řad žáků 9. ročníků vydali do Naučného střediska ekologické výchovy Kladno – Čabárna. Jednalo se o třídenní pobytový výukový program. Ubytování bylo zajištěno v krásné budově ekocentra, kterou vystavělo statutární město Kladno v roce 2009. Budova je koncipována jako nízkoenergetický dům, je napojena na malou biologickou čističku odpadních vod a patří k ní rozlehlý sad. S ohleduplným přístupem k životnímu prostředí se zde setkáte na každém kroku. Všechny pokoje jsou vybaveny pěkným nábytkem z různých typů dřeva (najdete zde např. pokoj třešňový, smrkový, jasanový, modřínový aj.).

První odpoledne jsme navštívili Záchrannou stanici pro zraněné živočichy AVES, ve které pomáhají zraněným a opuštěným živočichům z volné přírody. Po jejich uzdravení je pouští zpět do přirozeného prostředí. Navíc se také podílejí na záchovných programech ohrožených druhů živočichů a chovají původní česká plemena domácích zvířat. Viděli jsme zde několik druhů sov a dravců, společenského krkavce Karla, ale také volně pobíhající králíky nebo roztomilou vydru. Po prohlídce záchranné stanice jsme se vydali na vycházku místní přírodou do nedalekého Švermova.

Druhý den dopoledne žáky čekal výukový program „Život ve vodě a kolem ní“. Během něho si vyzkoušeli roli výzkumníků. Prozkoumali život v drobných tocích v okolí střediska, vyzkoušeli si určit čistotu vody a zkusili v ní najít různé živočichy. Ty potom prohlíželi pod lupou a podle jednoduchých klíčů určovali.

Odpoledne se neslo v soutěžním duchu. Proběhla Pevnost Boyard – oblíbená soutěžní hra plná úkolů a překážek. Žáci byli rozděleni do skupin a soutěžili v různých disciplínách (hod na cíl, pojídání rohlíku na čas, lov klíčů na udici, zatloukání hřebíků, ale i vyndávání ježka z klece), za které získávali klíče. Poté, když získali potřebný počet klíčů, luštili nelehkou křížovku s indiciemi, ze které získali číselný kód k otevření truhly s pokladem. To se nakonec také všem družstvům podařilo a mohla přenášet „ptačí poklad“.

Zbytek odpoledne jsme strávili prohlídkou nedalekého Vodního parku Čabárna Lážnovský, ve kterém jsme měli možnost vidět okrasná jezírka s kapry Koi, s lekníny a dalšími vodomilnými rostlinami.

Pobyt jsme zakončili večerním táborákem s opékáním buřtů.

Celou dobu nám přálo počasí, bylo nádherné babí léto s teplými slunečnými dny. Zaměstnanci NSEV se o nás skvěle starali, také jídlo bylo výborné. Žáci ocenili i dostatek volného času, který mohli strávit podle svého, třeba při hraní stolního fotbálku nebo ping-pongu či míčovými hrami venku.

Věřím, že pobyt byl pro žáky přínosem, a již nyní se těším na příští rok, kdy se do NSEV vrátíme s deváťáky budoucími.

Akce proběhla za finanční podpory města Rakovník, kterému tímto děkujeme.

Monika Lüftnerová